Sezaryen doğum da dünya genelinde önemli artışlar görülürken, Türkiye’nin, dünyada en çok sezaryen ameliyatının yapıldığı ülke olduğu belirlendi.
Sezaryen Doğum Nedir?
Doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi işleme Sezaryen denir. Çok nadir durumlarda bu yöntemle rahimdeki ölü fetusun da alındığı olur. İlk modern sezaryen 1881 yılında Alman jinekolog Ferdinand Adolf Kehrer tarafından gerçekleştirilmiştir.
Sezaryen genellikle vajinal doğumun bebeğin veya annenin sağlığını riske atacağı durumlarda gerçekleştirilir. Son yıllarda sezaryen doğum Çin’de %46 gibi bir rekor seviyeye yükseldi. Diğer Asya, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde ise bu oran %25 gibi bir seviyededir. ABD’de sezaryen doğum oranı %31.8 olarak tespit edildi. Avrupa ülkelerinde ise bu oran çok büyük farklılıklar göstermektedir. İtalya’da sezaryen doğum oranı %40 iken, bu oran Nordik ülkelerinde yalnızca %14’tür.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği makul sezaryen oranları yüzde 10 ile 15 arasında değişirken Türkiye’de ise bebeklerin yüzde 50’den fazlasının sezaryen ile dünyaya geldiği tespit edildi. İkinci sırayı İtalya, üçüncülüğü İspanya alırken, bu ülkeleri İngiltere ve Fransa’nın takip ettiği görüldü. Sezaryende dünyada en az uygulama yapılan ülkeler arasında İsrail başı çekiyor. İsraili Finlandiya, İsviçre ve Norveç izliyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl Suriyeli sığınmacıların yaptığı doğumlar hariç 1 milyon 248 bin 41 bebek dünyaya geldiği belirlendi. Bu doğumların 676 bin 152’sinin sezaryen ile yapıldığı görüldü. Bu veriler ışığında ülkemizde tüm doğumlarda sezaryen oranı yüzde 50’leri geçti. Sezaryende ilk sırada Tunceli son sırada Van yer aldı.
Sezaryen Doğum Türkiye Sıralaması
Sağlık Bakanlığı’nın bir önceki yıl hazırlamış olduğu rapora göre sezaryende sınır yüzde 37 olarak belirlenirken, 81 ilin sadece 28’inin bu sınırın altında kaldığı görüldü. 53 ilde ise bu sınırın üzerine çıkılırken Tunceli, yüzde 72 ile en çok sezaryenin yapıldığı il olarak dikkat çekti. Sezaryen oranının İstanbul’da yüzde 41, Ankara’da yüzde 44, İzmir’de ise yüzde 49 olduğu belirlendi. Tunceli’den sonra en yüksek sezaryen oranı yüzde 60 ile Karabük, yüzde 55 ile Kütahya, yüzde 54 ile Zonguldak ve yüzde 53 ile Uşak ve Muğla oldu. Van yüzde 23 ile en az sezaryen yapılan il olmuştur.
-
- Sivas yüzde 24,
- Şırnak, Şanlıurfa, Aksaray yüzde 25,
- Kilis, Muş, Siirt ise yüzde 26 oranıyla sezaryenle doğumun en az yapıldığı iller olarak tespit edildi.