Orkide çiçekleri, sera ve salon süs bitkileri içinde çok narin, gayet güzel, cazip, dekoratif ve uzun müddet dayanan çiçekleriyle kıymetli bitkilerin başında yer alır.
Orkide çiçekli bir bitkidir, Salepgiller (Orchidaceae) familyasındandır. Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu’da tabii olarak yetişmekle birlikte kültür şekilleri sera ve salonlarda yetiştirilir. Çeşitli türleri yavru vatan Kıbrıs’ın “Beş Parmak Dağları”nda da yetişmektedir. Aynı zamanda bilhassa tropik orkideler kesme çiçek olarak da özel bir renk ve fon güzelliğine sahiptir. Tropikal orkideler genellikle epifit olarak ağaçların üzerinde yaşarlar.
Orkide çiçekleri, sera ve salonlarda yetiştirilen süs bitkisi, tropik, subtropik, ılıman ve hatta serin iklim kuşaklarında tabii halde yetişir. 20.000’den fazla tür ve varyeteye sahiptir. Bunlar içinde 15-20 tanesi süs bitkileri olarak yetiştirilmektedir. Bilhassa Ceologyne cristata, Odontoglossum grande, Paphiopedilum insigne ve Lycaste skinneri çok kolay yetişen ve ısı istekleri fazla olmayan türlerdir.
ORKİDE ÇİÇEKLERİNİN YETİŞTİRİLMESİ
Genel olarak sera veya çiçek pencerelerinde, gayet aydınlık yerlerde bulundurulmalı, sadece sabah ve akşam güneşine maruz bırakılmalıdır. Orkidelerin büyük bir kısmında kök ve sürgün verme, ilkbahar ve yaz aylarına rastlar. Bu devrede bitkilerin nisbi rutubetçe yüksek yerlerde bulundurulmaları gerekir. Seralarda bunu temin maksadı ile bitkilere sık sık, çok ince zerreler halinde, kireçsiz su püskürtülmesi uygundur. Kireç ve klor ihtiva eden su, orkidelerde gelişmeye derhal olumsuz etki yapar. Orkide yetiştirirken bir kaç noktaya dikkat ederseniz çok da zorlanmadığınızı göreceksiniz. Genelde piyasada satılan orkideler en yaygın türlerdendir ve en çok sevdiği sıcaklık değerleri 18-27 C aralığıdır.
ORKİDE ÇİÇEĞİ TOPRAĞI İRİ TANELİ OLMALI
Üretilmeleri, ilkbaharda saksı değiştirme esnasında, ayırma suretiyle yapılır. Ayrılan bitkiler, önce 6-8 santimetrelik küçük saksılara alınır ve iyice köklenmeyi müteakip 10 santimetrelik saksılara şaşırtılırlar. Saksı değiştirme işi, iki yılda bir olmak üzere mart ve nisan ayında yapılır. İlkbaharda çiçek açan türlerde ise saksı, çiçeklenme periyodundan sonra değiştirilir. Saksı değiştirme esnasında, harç materyalinin, dış kısımları ve bitkinin ölü kök kısımları ayıklanıp uzaklaştırılır. Orkide yetiştiriciliğinde kullanılacak toprağın iri taneli, gevşek geçirgen bir yapıya sahip olması gerekmektedir.
İLGİNÇ ORKİDE ÇİÇEKLERİ TÜRLERİ
Orkideler arasında ilginç tozlaşma örneklerine rastlanır. Bir kısım orkide türü, diğer çiçekler gibi renk ve balözleriyle böcekleri cezbederek tozlaşmayı kolaylaştırırlar. Balözü için çiçeğe konan böceklerin ayaklarına bulaşan çiçek tozları, böcekler aracılığı ile diğer orkidelere taşınır. Renkleri, şekilleri ve kokularıyla böcekleri taklit eden ilginç orkide türleri de vardır.
Dış görünüşü dişi yaban arısına benzeyen bazı türler etrafa yaydıkları dişi arı kokusuyla erkek arıları cezbederler. Erkek arılar bu orkideleri dişi arı zannederek çiftleşmek için üzerlerine konarlar. Bu sırada patlayan polen torbalarından arının bacağına çiçek tozları bulaşır. Böcek diğer orkideye konduğu zaman bu polenler böcek tarafından çiçeğe aktarılır. Özellikle “Ophrys” orkide cinsinin türleri, renkleri, şekilleri ve kokularıyla çevre böceklerini taklit ederler. Büyük Bahama Adalarındaki “Oncidium” cinsi orkide türleri de bölgesel böceklere benzeyerek tozlaşmayı sağlarlar. Taklit yetenekleri dolayısıyla pek çok orkide; arı orkidesi, sondajcı böcek orkidesi, örümcek orkidesi gibi isimlerle anılır.
Orkide Çiçekleri hakkında ilginç gerçekler
-
-
-
- Şu anda 25.000’den fazla orkide türü biliniyor, ve bilim adamları zaman zaman daha fazla tür buluyor.
- Orkideler, çoğu çiçeğin aksine alerjiye neden olmaz. Orkidelerin aroması çok çeşitlidir: bal ve vanilya esintileri içeren en hassas aromalardan çürük et kokusuna kadar.
- Bazı orkideler ağaçlarda büyür ve onları destek olarak kullanır, diğerleri dik kayalıklarda yaşar, taşların arasındaki çatlaklarda kök salar ve yeraltında yaşayan orkideler vardır – arılar tarafından değil, yer altı hayvanları tarafından tozlanırlar (arılar hakkında ilginç gerçekler).
- Arılar ve sinekler tarafından tozlaşmaya ihtiyaç duyan bazı orkide türleri, bu türlerin dişilerinin neredeyse birebir kopyalarını taklit edecek şekilde adapte olmuştur. böceklerin yanı sıra erkekleri çeken kokular yayar.
- Orkideler, gezegende yaklaşık 145 milyon yıl önce ortaya çıkan en eski bitki ailelerinden biridir.
- Orkideler çeşitlilikleriyle dikkat çekiyor ve Antarktika hariç tüm Dünya’da büyümeyi başarıyorlar.
- Bazı orkide türleri yırtıcıdır, küçük böceklerle beslenirler.
- En küçüğü. çiçek Platystele jungermannoides – çapı yaklaşık 1 mm.
- Dünyadaki en pahalı ve aranan baharatlardan biri olan doğal vanilya, aslında bir orkide türünün kabuğudur (vanilya hakkında ilginç gerçekler).
- Bazı orkide türleri 90-100 yıl, hatta daha fazla yaşar.
- Eski bir orkidenin poleni, bir zamanlar yaklaşık 15 milyon yıllık kehribar içine hapsedilmiş bir arının üzerinde bulundu.
- En büyük orkidenin gövdesi 35 metre uzunluğa ulaşabilir.
- Orkideler en büyük çiçekli bitkiler ailesine aittir.
- Orkideler ayrıca geleneksel doğu tıbbında da yaygın olarak kullanılmaktadır. , parfümeri ve baharatlar.
- Ünlü bilim adamı Charles Darwin, orkide tozlaşma yöntemlerine ayrı bir bilimsel çalışma ayırdı ve kendisine hayran kalan çiçekler hakkında pek çok örnek ve ayrıntı içeriyordu.
- Bir orkidenin içinde 4.000.000 kadar tohum görünebilir, bu da bu bitkiler, tohum verimliliği açısından çiçekler arasında liderdir (çiçekler hakkında ilginç gerçekler).
- Kesilmiş orkide filizleri vazoda diğer çiçeklerden daha uzun süre taze kalır.
- Dünyanın en pahalı orkideleri “Gold Kinabalu” ilk kez sadece 15 yaşında çiçek açar. Nadir ve benzersiz olmaları nedeniyle, bu orkide filizlerinin değeri 5.000 $’a kadar çıkıyor. Bu çiçek Malezya’da yetişir.
- Orkide asil bir çiçek olarak kabul edilir ve bu çiçek birçok dünya kültüründe saygı görmüştür. Örneğin antik Çin’de ‘orkide’ kelimesi; saygı ve iyi kalite anlamına geliyordu.
- Alaska, garip bir şekilde, diğer tüm Amerikan eyaletlerinden daha fazla orkide türüne sahiptir (Alaska hakkında ilginç gerçekler).
- Bazı orkide türlerinin aroması inanılmaz derecede hoşken, çürük et gibi diğer türlerin çiçekleri çok kötü kokabilir.
- Ortalama olarak, yetiştiriciler tarafından her yıl yaklaşık 250 yeni orkide türü keşfedilir veya yetiştirilir.< /li>
- Orkideler alışılmadık derecede inatçı bitkilerdir, tundrada, sarp kayalıklarda, yer altında, çölde, dağlarda ve hatta ağaçların üst dallarında bile bulunabilirler.
- Singapur’da bu çiçekler için oluşturulan parkta dünyanın en zengin orkide koleksiyonunun görülebileceğine inanılıyor. bu familyadan yaklaşık 60 bin farklı bitki yetişir.
- Salep, bazı doğu ülkelerinde çok sevilen bir içecektir. Belirli bir orkide türünün yumrularından yapılmıştır.
- Bu çiçeklerle ilgili tüm araştırma tarihi boyunca, yetiştiriciler ve botanikçiler bunlardan yaklaşık 250.000 tür yetiştirmiştir, ancak şimdi on kat daha az tür bulunmaktadır. melezlerin büyük çoğunluğu sahipsiz kaldığından.
- Londra’da, büyük bir orkide koleksiyonu içermesiyle dikkat çeken ünlü Kew Botanik Bahçeleri var ve bu çiçeklerden bazıları çoktan bitti. yüz yaşında (Londra hakkında ilginç gerçekler).
- Dünyadaki tüm çiçekleri sayarsak, yapay olarak yetiştirilen türleri de sayarsak, orkidelerin toplam sayılarının yaklaşık %10’unu oluşturduğu ortaya çıkıyor.
- Bazı orkide türlerinin çiçekleri arıya, diğerleri sineklere benzer ve öyle türleri vardır ki dıştan çıplak bir adam figürüne çok benzerler.
- Orkide tohumları, dünyadaki tüm tohumların en küçüğüdür. dünya.
-
-