Karatay Diyeti ile Zayıflama Yöntemleri. Canan Karatay Beslenme konusunda bir çok önemli noktaya değinirken nasıl kilo verilir sorusuna da cevap vermiştir. Son dönemlerde tartışmalara imza atan ünlü uzman Prof. Dr. Canan Karatay, taşları yerinden oynatarak, bir çok porgramda yaptığı açıklamalar ile bir çok ezberi bozdu.
Susturulmaya çalışılan ve gerçekleri açık yüreklilikle ifaden eden Canan Karatay hocamıza burdan ayrıca saygı ve sevgilerimizi iletmek istiyorum.
Karatay Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Sık sık yemek yemenin yanlış olduğunu vurgulayan Canan Karatay, 1 günde 3 öğün yemek yemek ve sadece sabah kahvaltısını çok iyi yapmanın altını çiziyor. Öğlen ve özellikle akşam yemeğini çok fazla doymadan sofradan kalkılması gerektiğini belirten Canan Karatay, sağlıklı bir beslenmenin altın kuralını bu ifadelerle anlatıyor.
Yumurtanın hiç bir zararı olmadığı gibi kilo da yapmadığını belirterek, Sabahları 2 yumurta, avuçiçi kadar peynir, yanında salata, 10 – 15 adet zeytin, 1 avuç ceviz, fıstık ya da badem kahvaltı için zengin bir öğün olarak tavsiye etmektedir. Kahvaltıda dahi ekmek yiyilmemesi gerektiğini anlatan Karatay, ekmek yerine ceviz, badem ya da fındık mükemmel bir besin kaynağıdır ifadesinde bulunuyor.
İnsülin kelimesini en çok duyduğumuz uzmanlar arasında Prof. Dr. Canan Karatay geliyor. Bu konu hakkında da şunları sıralıyor;
İnsülin yağları stoklayan bir hormondur. Az ve sık yediğimiz zaman sürekli yağlar bu depoya gönderilir. Yemek yediğimiz zaman insülin yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlar. Ve acıkma hissi meydana gelir.
Güçlü, Kaliteli bir kahvaltı yaptığımız zaman bütün gün acıkmayız. O sırada leptin hormonu devreye girer ve kendi vücut yağlarımızı ara öğün olarak kullanır. Bu nedenle acıkmayız. Sık sık yediğimiz zaman karaciğer ve pankreas yorulur. Bu nedenle sık sık yemek yemek kesinlikle yanlıştır. Hocamızın bu açıklamaları doğrultusunda özellikle çocuk ve gençlerin aparatif ve ya Fast food diye tabir edilen yeme alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekmekte, bu konuda aileleri de bilinçlendirmeliyiz.
İnsülin direnci kırılmadan kilo verilmez
İnsülin direncini kırmanın en büyük etkeni ekmeği hayatımızdan çıkarmaktır. Yemek kültürümüzde ekmek olmazsa olmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Ancak, tamamen sağlıksız olduğu belirtilen ekmeğin yerini ceviz, fındık ya da badem tüketilmesi gerekmektedir. Bu açıklamaları yüzünden Prof. Dr. Canan Karatay’a en büyük tepki de Fırıncılardan gelmektedir.
Üstelik Badem, Ceviz yemek sizi tok tuttuğu için düzenli bir beslenme alışkanlığınızı kazanmış olur, böylece göbek ve basen yağlarından yavaşça kurtulmuş olursunuz. Ayrıca, tüm uzmanların ortak görüşü olduğu gibi Karatay diyetinde de gün içerisinde en az 2-3 litre su tüketilmesi gerekmekte olduğu belirtiliyor.
Önemli olan sağlıklı olarak yavaş yavaş kilo verip, o kilolarda kalmaktır.
Canan Karatay
Karatay Diyetine Göre Haftalık Yenilmesi Öngörülen Diyet Programı
PAZARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00) : İki adet yumurta (Suda haşlanarak rafadan ya da kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir.)8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytinBir avuç içi kadar beyaz peynir,4-5 adet gün kurusu kayısıŞekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Öğle yemeği (13.00-14.00): Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulyeSalata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.Bir su bardağı tuzsuz ayranArzu edildiği kadar şekersiz bitki çayı ya da su
Ara öğün (şart değil) (15.00) : Yarım su bardağı kadar ceviz Şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay ya da taze limonlu su
Akşam yemeği (18.00-19.00) : Balık, yeşil soğan, roka ve turp (Salata bol miktarda hazırlanıp, içine, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilerek hazırlanmalıdır.)
SALI
Kahvaltı (08.00-09.00) : Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet çarliston yeşilbiber5-6 adet minik domatesŞekersiz çay ya da sütBir (ince belli) çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fındık mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00) : Yarım su bardağı kadar ceviz Bol su ya da yeşil çay
Öğle yemeği (13.00-14.00) : Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze yemeğiLahana ya da karnabahar salatası (Çiğ ya da buğulanmış olabilir)Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt
Ara öğün (şart değil) (15.00) : Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesiBir kase yoğurt (Mümkünse evde mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Kesinlikle diyet olmayacak)Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesiNescafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş gıda oldukları için yasak
Akşam yemeği (18.00-19.00) : Balık ızgara (Fırında veya buğulama usulü de pişirilebilir)Bir tabak pilakiRoka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası
ÇARŞAMBA
Kahvaltı (08.00-09.00) : Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet tatlı kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bitki çayıBir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00) : Tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)Bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (13.00-14.00) : Bir bardak zeytinyağlı taze yeşil fasulye3-4 adet ızgara köfte1 kase yoğurtTurp ve havuç rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.) Bol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00) : Bir elma ya da armut1 kase yoğurt
Akşam yemeği (18.00-19.00) : 3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara. Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze baklaMevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu
PERŞEMBE
Kahvaltı (08.00-09.00) : İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir1-2 adet çarliston yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalıkTaze maydanoz ve kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00) : Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00) : Bir avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolasıBir tabak zeytinyağlı pırasa 5-6 adet minik domatesBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu ve Bol su
Ara öğün (şart değil) (15.00) : Bir ufak portakal veya mevsim meyvesiBir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)
Akşam yemeği (18.00-19.00) : Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve rokaBuğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatasıBir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya
CUMA
Kahvaltı (08.00-09.00): İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir Taze maydanoz, tatlı kırmızıbiber ve 1-2 adet salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00) : Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Bol taze limonlu su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00) : Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pide, pilav ve patates yenilmeyecek)Taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumakBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su ya da ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00) : Bir elma ve avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00) : 3-4 kalem kuzu pirzolasıMevsim salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası
CUMARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00) : Pastırmalı yumurta8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00) : Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00) : Bir porsiyon bonfile ızgaraTaze yeşilbiber ve domates ya da kuru soğanYoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağıBol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00) : Bir ufak boy portakal veya elmaŞekersiz yeşil çay
Akşam yemeği (18.00-19.00) : Balık ızgaraDilimlenmiş beyaz turp,Bol roka, domates ve taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası
PAZAR
Kahvaltı (08.00-09.00) : Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurtaBir avuç içi kadar beyaz peynir8-10 adet tuzsuz zeytinTatlı kırmızıbiber, domates ve salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00) : Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00) : Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (bir avuç içi kadar) (Yanında pilav ve patates yenmeyecek) Bir adet kuru soğan. Çoban salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir) Bol su
Ara öğün (şart değil) (15.00) : Bir avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmuş ve mümkünse yeni kırılmış)Şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00) : Balık ızgaraTaze yeşil soğan, bol roka ve domatesKözlenmiş taze kırmızıbiber
ÖNEMLİ NOT: Her gün akşam saat 19.00-20.00′den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli; bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir ve mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır.
Her gün 5 kilometre yürüyen istediğini yiyebilir.
Karatay Diyeti Temel Prensibi
- Karatay Diyeti’ni uygularken yenen her şey doğal ve mevsimsel olacak.
- Katkı maddesi olan ve işlenmiş hiçbirşey yenmeyecek.
- Yemek yenilen zamanlara dikkat edilecek.
- En önemlisi akşam sekizden sonra hiçbir şey yememek, bol su içimi ve hareket etmek.
- Hareket çok önemli, bunun için herkesin bahane ortaya koymadan vakit ayırması gerekiyor.
Canan Karatay Kimdir?
Mutia Canan Efendigil Karatay (d. 2 Mart 1943, Elazığ), Türk hekim, kalp ve iç hastalıkları profesörü, eski İstanbul Bilim Üniversitesi rektörü ve İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları öğretim üyesi, kalp ve iç hastalıkları uzmanıdır.
Hayatı
Canan Karatay, 2 Mart 1943’te Vasfiye ve Ömer Naimi Erdem çiftinin kızı olarak Elazığ’da doğdu. Erdem olan soyadları babası tarafından 1950’lerde Efendigil olarak değiştirildi. Lise eğitimini 1961 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi’nde tamamlayan Karatay, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladı. 1972-1974 yılları arasında kazandığı İngiliz Hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistan olarak çalıştı. Karatay, görevini Grup Florence Nightingale Hastanesi’nde sürdürmektedir. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü kurucularından olan ve halen Onursal Öğretim Üyesi sıfatıyla ders vermekte olan Ali Karatay’la evlidir. Mehmet Rahmi Karatay adında bir oğlu vardır.
Kitapları
- Karatay Diyeti Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si
- Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık
- Karatay Mutfağı Kalıcı Kilo Verdiren Yemek Tarifler
- Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi
- Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti
- Gerçek Tıbbın 10 Şifresi
- Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var!
İlk kitabı Nisan 2011’de “Karatay Diyeti” ismiyle çıkmıştır. Daha sonra Kasım 2011 “Karatay Diyetiyle Yaşam Boyu Sağlık”, Mayıs 2012 “Karatay Mutfağı”, Şubat 2013 “Karatay Diyetiyle Obezite ve Diyabete Çözüm Var!” ve son olarak Ekim 2013’te “Karatay Diyetiyle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi” isimli kitapları yayınlanmıştır.